Bez panike - Ne zelim - Video
PUBLISHED:  Feb 19, 2009
DESCRIPTION:
Bez Panike je čakovečki punk bend nastao sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća, kao reakcija četvorice tinejdžera/ice na rastuću underground scenu u njihovom gradu.
Iako sam naziv grupe postoji još iz dana kada je to zapravo bio projekt petorice srednjoškolaca željnih sviranja, (iz tog vremena postoje i određene snimke) a samim time i nije imao previše veze sa punk rockom, barem ne na ideološkoj strani, koncepcija benda kakva je danas formirala se krajem 1995 godine. Bend je svoj prvi nastup zabilježio u 12. mjesecu iste godine na gitarijadi "Rock`n`roll nightmare", na kojoj su između ostalih nastupili i bendovi kao što su Verbalni Delikt (Zagreb), Debeli Precjednik (Osijek, tada već naširoko poznati), Wasserdicht (Ormož), itd.. Iako su Bez Panike u po četku svirali obrade punk rock klasika, bend počinje pisati vlastite pjesme pokušavajući pritom stvoriti vlastiti zvuk stavljajući naglasak (a pod utjecajem bendova poput Bad Religion, Ramones, 7 Seconds, the Clash, Nofx) na melodije u pjesmama kako bi one zvučale što pjevnije i jednostavnije.
Prigrlivši ubrzo D.I.Y. filozofiju bend je napravio i jednu garažnu split kazetu sa bendom Grasshoppers, čiju su okosnicu činili članovi danas poznatog heartcore benda The Farewell Reason. To je izdanje rađeno u suradnji sa uredništvom fanzina "Eržikej", a tekstovi jedne od njihovih urednica ubrzo su postali tekstovi većine pjesama Bez Panike na njihovom prvom studijskom D.I.Y. izdanju, demo kazeti "Stvarnost". Izdanje je izašlo u ljeto 1996., a već u travnju 1997. godine izlazi 7" split singlica sa njemačkim bendom Mars Moles, koja izlazi za nezvisne kuće Živjela Komercijala te Rabauz Records.
U periodu između ovih dviju izdanja bend napušta dotadašnji bubnjar, a na njegovo mjesto sjeda bubnjar preloških Panty Waists, što se pomalo odrazilo i na zvuk benda. Tako na singlici bend svira nešto brže, no melodije koje su dominirale na prvom izdanju ostaju i dalje glavno obilježje benda. Za to bi se razdoblje moglo reći da je najaktivnije u svom postojanju, budući da bend vrlo mnogo svira po razli čitim koncertima, festivalima itd . . .

Slijedeće izdanje, cd album pod nazivom "Pankmobil" izlazi 2000. godine, još jednom pod Živjela Komercijala te Nice Guy Records iz Njemačke. Bend nakon toga smanjuje aktivnosti, što je uzrokovano različitim razlozima kao što su sudjelovanje nekih članova u drugim glazbenim projektima, bavljenje aktivizmom ili jednostavno nedostatkom vremena. Međutim, Bez Panike su uspjeli zadržati jednu konstantu sviranja, tako da, iako sa puno manje angažmana, bend i dalje funkcionira te se bavi stvaranjem svoje glazbe. Njihovi tekstovi bave se osobnim shvaćanjima života te ljubavnim kao i angažiranim društvenim temama, dok im glazbu mnogi karakteriziraju kao pop punk, melodični punk rock i sl. No članovi za sebe vole jednostavno reći da sviraju u punk bendu, ponajviše zbog svojih stavova i odnosa prema onome što rade.
follow us on Twitter      Contact      Privacy Policy      Terms of Service
Copyright © BANDMINE // All Right Reserved
Return to top