(TAMAMI) YASiN SURESi - Kabe imamı MAHiR.mp4 - Video
PUBLISHED:  Nov 11, 2011
DESCRIPTION:
#YASiNSURESiKabeimamıMAHiR
#ErtuğrulGençer
https://www.youtube.com/channel/UCxBjzrILkz-lPmUhOgnAKfg
https://www.youtube.com/watch?v=eVptEH9x_ro
Facebook #►https://www.facebook.com/ertugrul.gencer.7
Instagram#►https://www.instagram.com
Twitter#►https://twitter.com/home
Tiktok#►https://www.tiktok.com/@e.gencer
Yâsin Sûresi:
Hakkında
Mekke döneminde inmiştir. 83 âyettir. Sûre, adını ilk âyeti oluşturan “Yâ-Sîn” harflerinden almıştır. Sûrede başlıca insanın ahlâkî sorumlulukları, vahiy, Hz. Peygamber’i yalanlayan Kureyş kabilesi, Antakya halkına gönderilen peygamberler, Allah’ın birliğini ve kudretini gösteren deliller, öldükten sonra dirilme,hesap ve ceza konu edilmektedir.
Nuzül
Mushaftaki sıralamada otuz altıncı, iniş sırasına göre kırk birinci sûredir. Cin sûresinden sonra, Furkan sûresinden önce Mekke’de inmiştir. Yerinde açıklanacak bir sebeple 12. âyetin Medine’de indiğini ileri sürenler de olmuştur.

Konusu
Hz. Muhammed aleyhisselâmın hak peygamber olduğu ona indirilen Kur’an deliliyle desteklenerek açıklanır; başka peygamberlerin tevhid mücadelelerinden bir kesit verilerek bu uğurda büyük sıkıntılara katlanan Resûl-i Ekrem ve ona tâbi olanlar teselli edilir. Allah Teâlâ’nın birlik ve kudret delillerine ve evrendeki yaratılış sırlarına dikkat çekilerek öldükten sonra dirilme gerçeği ve bunun sonuçları üzerinde durulur. Râzî’nin belirttiği üzere bu sûrenin, İslâm inançlarının üç temel umdesinin (Allah’ın birliği, peygamberlik ve âhiret) en güçlü delillerle işlenmesine hasredildiği söylenebilir. Şöyle ki: 3. âyette –devamındaki delillerle teyit edilerek– peygamberlik müessesesi üzerinde durulmuş; müteakip âyetlerde Allah’ın birliği ve eşsiz gücü, öldükten sonra dirilmenin ve ilâhî huzurda yargılanmanın kaçınılmazlığı ortaya konmuş, son âyette de yine bu iki nokta (vahdâniyet ve haşir) özetlenmiştir. Kur’an’dan bu ölçüde de olsa nasibini alan kimse artık kalbinin payı olan imanı elde etmiş demektir ki bunun tezahürleri de diline ve davranışlarına yansıyacaktır (XXVI, 113).

Fazileti
Hadis kaynaklarında Hz. Peygamber’den Yâsîn sûresinin faziletine dair nakledilmiş sözler yer alır. Bunlardan biri şöyledir: “Her şeyin bir kalbi vardır; Kur’an’ın kalbi de Yâsîn’dir” (Tirmizî, “Fezâilü’l-Kur’ân”, 7; Dârimî, “Fezâilü’l-Kur’ân”, 21; krş. Müsned, V, 26. Diğer bazı rivayetler için bk. Şevkânî, IV, 410-411). İbn Abbas’ın da –bu sûrenin son âyeti hakkında– “Yâsîn’in ve onu okumanın niçin bu kadar faziletli olduğunu bilmiyordum; meğer bu âyetten dolayı imiş” dediği nakledilir (Zemahşerî, III, 294-295). Hadislerin sıhhat durumu tartışmalı olmakla beraber, öteden beri İslâm âlimleri Resûlullah’ın bu sûreye özel bir ilgi gösterdiği kanaatini taşımışlar ve müslümanlar da Kur’an tilâvetinde ona ayrı bir yer vermişlerdir. Bu sebeple Yâsîn sûresi için özel tefsirler kaleme alınmıştır (Ölülere Yâsîn okunmasıyla ilgili hadiste “ölmek üzere olanlar”ın kastedildiği kanaati hâkim olmakla beraber, bunu öldükten sonra veya ölünün kabri başında okunacağı şeklinde anlayanlar da vardır, bk. Elmalılı, VI, 4004).
Bu sûre hakkında Peygamberimizin (a.s.m.) ap ayrı medihleri bulunmaktadır.
Bazıları şu meâldedir:
“Kim Allah'ın rızasını aramak niyetiyle Yasin Sûresini okursa geçmiş günahları bağışlanır. Yasin'i ölmekte olan-larınızın yanında okuyunuz.”
“Yâsîn Kur’ân’ın kalbidir. Bir kimse Allah’ın rızasını ve âhiret günü saâdetini istiyorsa bu sûreyi okursa, bütün günahları bağışlanır.”
“Her şeyin bir kalbi vardır. Kur’ân’ın kalbi de Yâsîn’dir. Kim Yâsîn’i okursa, Kur’ân’ı on kere hatmetmiş gibi Cenâb-ı Hak ona sevap yazar.”
“Allah rızası için her gece Yâsîn’i okuyanın bütün günahları bağışlanır.”
“Her kim gündüz vakti Yâsin Sûresini okursa, ihtiyaçları giderilir.”
“Kim Allah rızasını düşünerek geceleyin Yâsin’i okursa, o gece affedilir.”
Taberânî ise, Hz. Enes bin Mâlik’in şu sözünü nakleder:
“Her gece Yâsîn Sûresini okumaya devam eden kimse şehid olarak ölür.”
Bir hadiste ise, Peygamberimiz (a.s.m.), “Yâsin’i ölülerininiz üzerine okuyunuz” buyurarak, bu sûrenin feyzinden ölmüşlerimizin de nasiplenmesini istemektedir.
“Yâsîn Sûresi Kur’ân’ın kalbidir” hadisini İmam Gazalî Hazretleri şöyle açıklamaktadır:
“İmanın sıhhati, öldükten sonra dirilmeyi ve haşri kabul etmeye bağlıdır. Bu iki husus Yâsîn Sûresinde en geniş ve en veciz bir şekilde işlendiğinden Kur’ân’ın kalbi olmuştur.”
İmam Nesefî ise bu meselede şu izahı yapar:
“Yâsin Sûresinde Vahdaniyet (Allah’ın varlık ve birliği), risalet (peygamberlik) ve haşir gibi üç esasın bulunduğunu söylemek mümkündür. Bu esaslar ise doğrudan doğruya kalbi ilgilendiren hususlardır. Dil ve diğer uzuv-ları ilgilendiren hususlar ise Yâsin’in dışındaki sûrelerdedir.
“Bu sûrenin ölüm anında okunması emredilmiştir. Zira ölüm anında insan zayıflar ve kuvvetini kaybeder, vücu-dun diğer uzuvları hareketsiz kalır. Fakat kalb mâsivayı terk eder, sadece Allah’a yönelir. Bu sırada kalbe kuvvet verecek ve bu üç esasın tasdikini sağlayacak olan Yâsîn Sûresidir.”
follow us on Twitter      Contact      Privacy Policy      Terms of Service
Copyright © BANDMINE // All Right Reserved
Return to top