Motörhead: 44 χρόνια από την κυκλοφορία του “Overkill”!

Published: March 24, 2023

 

Κουίζ: Ακούτε τη λέξη Motörhead. Ποιες είναι οι πρώτες δύο συνειρμικές σκέψεις, σε σχέση με το συγκρότημα πάντα, που σας έρχονται στο μυαλό; Η πρώτη, σίγουρα θα είναι Lemmy. Η δεύτερη, μάλλον “Ace of Spades”, μια και το εν λόγω άσμα, αποτέλεσε ολόκληρη την πεμπτουσία τους. Μέχρι όμως να φτάσουμε εκεί, η μπάντα είχε έναν σπουδαιότερο ενδεχομένως σταθμό στο ενεργητικό της. Ένα άλμπουμ μείζονος σημασίας, όχι μόνο επειδή καθόρισε τον ήχο με τον οποίο θα πορευόταν το συγκρότημα μέχρι σήμερα, αλλά και για την τεράστια επίδραση που άσκησε, πρωτίστως στα ιδιώματα του speed και thrash metal. Περί Overkill ο λόγος λοιπόν, της δεύτερης δουλειάς του Lemmy και της παρέας του, που ανεβαίνει στα ράφια των δισκοπωλείων, 44 χρόνια πριν.

Η ασυμβίβαστη φύση της μουσικής τους, είχε ήδη αρχίσει να συγκεντρώνει οπαδούς τόσο απ’ τη metal όσο και απ’ την punk. Πλέον όμως, είναι η στιγμή να ανέβουν περισσότερο οι ταχύτητες, η μουσική να πάρει τις διαστάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχτεί ολόκληρο το οικοδόμημα των  Motörhead, και οι ίδιοι να προκαλέσουν μεγαλύτερη αίσθηση κι εντύπωση με τον διαφορετικό τους ήχο. Έναν ήχο ωμό, τραχύ, που παντρεύει το punk με το κλασσικό rock, το blues και το speed metal, με στίχους απλούς σε χαλαρή και αλήτικη διάθεση που συμβαδίζουν με τη μουσική και κομμάτια που κουβαλούν την τρέλα της μπάντας. Παρά την τριμελή τους σύνθεση, δεν στερούνται μουσικού βάθους, πολυπλοκότητας και ταχύτητας, χάρη στο μεγάλο ταλέντο και των τριών. Ο ατρόμητος Killmister, υιοθετεί το βραχνό, ιδιαίτερο ερμηνευτικό του στυλ, αυτό που σε κάνει ν’ αναρωτιέσαι, ‘τι έχει καπνίσει πάλι το άτομο;’, ενώ στην εξωτερική του εικόνα, καθρεφτίζεται ολόκληρη η μπάντα. Ο “Fast” Eddie Clark, όνομα και πράγμα, κάνει μεγάλα πράγματα με την κιθάρα του, ενώ και τα τύμπανα του “Philthy Animal” Taylor, διαμορφώνουν το ηχητικό αποτέλεσμα. Για πρώτη φορά το άλμπουμ τους, εισχωρεί στο αγγλικό Top 40 των albums chart, από την 24ηθέση και οι κριτικές είναι κατά κύριο λόγο θετικές.

Το “Overkill”, άμεσα, θα έχει καθοριστική επίδραση στα ιδιώματα του speed και thrash, αποτελώντας οδηγό για κορυφαία ονόματα των συγκεκριμένων ειδών και όχι μόνο. Όσον αφορά τους ίδιους του Motörhead, θα έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, για την καταξίωση και την ανάγνωρισή τους, ως ένα απ’ τα θρυλικότερα ονόματα στο heavy metal.

The post Motörhead: 44 χρόνια από την κυκλοφορία του “Overkill”! appeared first on Rock Overdose / Rock - Metal Music.

Rock / Metal / Alternative
follow us on Twitter      Contact      Privacy Policy      Terms of Service
Copyright © BANDMINE // All Right Reserved
Return to top