Ανταπόκριση: RAMMSTEIN Live @ Letnany Airport, Πράγα – Τσεχία (15/05/2022)

Published: May 24, 2022

 

 

 

Χρειάστηκε να περιμένω 3 ολόκληρα χρόνια από τη μέρα από απέκτησα εισιτήριο για το STADIUM TOUR των Rammstein για να καταφέρω τελικά να παρακολουθήσω το live.

Και χρειάστηκα μια εβδομάδα για να ηρεμήσω από αυτό που είδα, προκειμένου να γράψω μια όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη κριτική -διαφορετικά θα έγραφα μόνο "ΕΙΝΑΙ Γ@ΜΑΤΟΙ - ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΧΑΣΕΤΕ". Μετά τις αναβολές λόγω covid, λοιπόν, βρίσκομαι στην πανέμορφη Πράγα για να δω την πρώτη συναυλία της περιοδείας των industrial θεών, με ολοκαίνουριο δίσκο στις αποσκευές τους ("Zeit") που προμηνύει ότι μπορεί και να είναι η τελευταία περιοδεία ever...

 

Φτάνοντας στο παλιό αεροδρόμιο του Letnany (άλλο ένα plus η εμφάνιση των Rammstein σε αεροδρόμιο -όσοι ξέρουν πώς πήρε το όνομά της η μπάντα καταλαβαίνουν τι εννοώ...) το μάτι δεν μπορούσε παρά να πέσει στην τεράστια βιομηχανική σκηνή που δέσποζε στο χώρο και που προϊδέαζε για show τρομακτικό. Μπαίνοντας στην αρένα και κατευθυνόμενος προς το feurzone, παρατήρησα και μια μικρότερη σκηνή με δυο πιάνα περίπου στο κέντρο της αρένας. Εξίσου εντυπωσιακό και το γεγονός πώς αν και είχαν καταφτάσει από ώρα οι 50.000 άνθρωποι που θα παρακολουθούσαν το event (και που τις προηγούμενες μέρες είχαν ξεχυθεί στις μπιραρίες της Πράγας φορώντας μπλουζάκια Rammstein -απίστευτο θέαμα!) ήταν ελάχιστα τα σκουπίδια στο χώρο, και αυτό γιατί η μπάντα ξηγήθηκε branded επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια μπίρας, τα οποία αν ήθελες κρατούσες αν όχι τα επέστρεφες στο γκισέ και σε αποζημίωναν, αλλά σίγουρα δεν τα πετούσες.

 

Βάσει προγράμματος, στις 19:00 (και με τον ήλιο ψηλά ακόμα) το γυναικείο ντουέτο Duo Jatekok ανέβηκε στη μικρή σκηνή παίζοντας για περίπου 40 λεπτά διασκευές Rammstein για πιάνο, "ζεσταίνοντας" το κοινό μέχρι να έρθει η ώρα. Ανάμεσα στα άλλα ακούσαμε το "Ohne Dich", το "Mein Herz Brennt" και το "Sonne".

 

Στις 7:58 (δηλαδή ΠΡΙΝ τις 8 που έλεγε το πρόγραμμα - το ακούτε συν-Έλληνες διοργανωτές και καλλιτέχνες; ) από τα ηχεία άρχισε να ακούγεται το Music for the Royal Fireworks του Handel, ενώ η σημαία με το λογότυπο της μπάντας υψωνόταν. Αμέσως μετά ο drummer "Doom" Schneider ανέβηκε στη σκηνή και με ένα εκκωφαντικό χτύπημα στα τύμπανα που συνοδεύτηκε από εκρήξεις "έβαλε μπρος" τη μηχανή. Ένα - ένα τα μέλη της μπάντας εμφανίστηκαν υπό τις πρώτες νότες του "Armee Der Tristen" προκαλώντας παραλήρημα. Από τα πρώτα δευτερόλεπτα έγινε αντιληπτό (τουλάχιστον σε όσους ήμασταν στις μπροστινές ζώνες) ότι τα τύμπανα και το μπάσο θα μας έκαναν θέλαμε - δεν θέλαμε να δονηθούμε σύγκορμοι.

 

 

 

 

 

Ακολούθησε το επίσης ολοκαίνουριο "Zick Zack" και αμέσως μετά το all time classic "Links 2-3-4". Στο "Sehnsucht" είδαμε όλοι τον κιθαρίστα Paul Landers να πλησιάζει και να αγκαλιάζει τον drummer του, γιατί (όπως μάθαμε μετά) ο τελευταίος έβαλε τα κλάματα συγκινημένος για την πρώτη live performance μετά από περίπου 2.5 χρόνια. "Zeig Dich" εν μέσω φωτιάς και "Mein Herz Brennt" με τον πάντα εκπληκτικό Till Lindemann να "ξεκολλάει' τη φλεγόμενη καρδιά από το στήθος του. Η μπάντα έδειχνε -ως συνήθως- καλοκουρδισμένη και απέδωσε άψογα και ισοπεδωτικά όλα τα κομμάτια, από το παλιό "Heirate Mich" έως και το φρέσκο "Zeit". Στο "Deutchland" έγινε ξεκάθαρο πώς μόνο οι Rammstein μπορούν (και επιτρέπεται) να κάνουν όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως εθνικότητας να τραγουδάει "Deutchland Uber Alles", στο "Radio" έπεσε τρελός χορός, στο "Μein Teil" o ...κακομοίρης ο Flake έγινε για άλλη μια φορά φλαμπέ μεζές για τον αδηφάγο πυρομανή Till, στο "Du Hast" δεν έμεινε κολυμπηθρόξυλο και το υπέροχο "Sonne" έκλεισε το βασικό set.

 

 

 

Πολύ γρήγορα η μπάντα μεταφέρθηκε στη μικρή σκηνή, από όπου συνοδεία των Duo Jatekok αλλά και των 50.000 παρευρισκομένων ερμήνευσαν μια ανατριχιαστική piano version του "Engel' και πάλι πίσω -με φουσκωτές βάρκες πάνω από το κοινό- για το "Ausländer. Επόμενο το "Du Riechst So Gut" και αμέσως μετά το "Pussy" με άφθονο αφρό που εκτοξευόταν από το τεράστιο βιομηχανικού design "πέος" του Till.

Δεύτερο encore, με το επιβλητικό ομώνυμο "Rammstein", το "Ich Will" και με το αποχαιρετιστήριο (για πάντα;) "Adieu" το συγκρότημα ... ανελήφθη προς τον ουρανό, εν μέσω φωτιάς, πυροτεχνημάτων και αποθέωσης.

Όσα και να γράψω, όμως, δεν περιγράφεται το show. Αν δεν νοιώσεις τις φωτιές να σου καίνε τα φρύδια, την μπότα του Schneider να ορίζει τους παλμούς της καρδιάς σου, τις κιθάρες να χτίζουν ένα μασίφ ηχητικό τοίχο, τα πλήκτρα να μετουσιώνουν όλο αυτόν τον ήχο σε βαρύ και ασήκωτο πάρτι και -φυσικά- αν δεν τραγουδήσεις μαζί με τον Lindemann τα δυνατά αλλά "εύκολα για όλους" refrain, δεν μπορείς να περιγράψεις αυτό που ζήσαμε. με άλλα λόγια ΕΙΝΑΙ Γ@ΜΑΤΟΙ - ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΧΑΣΕΤΕ!

 

Other bands play, Rammstein burn!

 

 

Setlist

Music for the Royal Fireworks (George Frideric Handel song)

Armee der Tristen (Live debut)

Zick Zack (Live debut)

Links 2-3-4

Sehnsucht

Zeig dich

Mein Herz brennt

Heirate mich

Zeit (Live debut)

Deutschland (Remix by Richard Z. Kruspe)

Deutschland

Radio

Mein Teil

Du hast

Sonne

 

Encore:

Engel (Piano Version)

Ausländer

Du riechst so gut

Pussy

Encore 2:

Rammstein

Ich will

Adieu (Live debut)

 

Για το Rock Overdose,

Βαγγέλης Αναστασίου 

 

Φωτογραφίες από το επίσημο website των Rammstein

The post Ανταπόκριση: RAMMSTEIN Live @ Letnany Airport, Πράγα – Τσεχία (15/05/2022) appeared first on Rock Overdose / Rock - Metal Music.

Rock / Metal / Alternative
follow us on Twitter      Contact      Privacy Policy      Terms of Service
Copyright © BANDMINE // All Right Reserved
Return to top