To κίνημα της Grunge σκότωσε την Rock n’Roll ή υπήρξε η τελευταία μουσική επανάσταση που την βοήθησε;

Published: June 23, 2017

Καταρχην ας αποσαφηνίσουμε γοργά ( ; ) το τι ειναι το grunge είδος. Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden & Alice in Chains ειναι τα δημοφιλεστερα ονόματα του είδους.

 

.....Στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του '80 μεσουρανούσαν παράλληλα η ντίσκο, η glam rock/pop metal σε συναρτηση με τη γέννηση της Trash Metal (metallica, megadeth, slayer) και την εδραίωση της χιπ χοπ κουλτούρας, με την μουσικη της προεκταση το Rap, στο μουσικο στερέωμα. Καπου όμως στα περίχωρα της Ουάσινγκτον και πιο συγκεκριμένα στο Seattle, το πραγμα ήταν αλλιως, η μουσικη σκηνή της περιοχης ήταν αποκομμένη απ'ολα τα προαναφερθέντα trends κ αναζητούσε κατι διαφορετικό, μια δικη της φωνή μη προερχόμενη απο το ΜΤV που είχε αλλάξει τα πάντα (προς το χειρότερο; σε αλλο αθρο αυτο.) στην βιομηχανία. Η πόλη ηταν εργατικής βάσης, φτωχή, ζουσε στον δικό της κόσμο και δεν υπηρχε μόδα, ολη αυτη η ελλειψη γκλαμουριάς και η μποέμ φάση εμφυτευτηκε και στις μουσικές των συγκροτημάτων που αποφάσισαν να δημιουργήσουν ενα υβριδικο στυλ απόλυτα δικό τους. Το στυλ αυτό ήταν ενα πάντρεμα επιρροών που προηλθαν απο την punk-rock, την πρωιμη heavy metal και την alternative rock των 80'ς. Συναντάμε βαριά παραμορφωμένους κ υποτονισμενους ήχους κιθάρας, καθόλου πλήκτρα, βαριές μπασογραμμές και ενα γενικότερο βαθύ και βαρύ ήχο, ειδικότερα στις πρωιμες παραγωγές γκρανζ δισκων δεν υπηρχε μεγάλο budget και οι ηχογραφήσεις γινοντουσαν με πενιχρα μέσα και η ποιότητα του ηχου χαρακτηριζοταν απο χαμηλες συχνότητες ανταπόκρισης, θορυβους και βαθύ δυνατό ήχο. Ακουγεται αρνητικό αλλα ήταν εν μερη επιτηδευμένο και έτσι γεννηθηκε το ύφος του είδους, καθολου τυχαία και σε ακριβης αντιστοιχία με την υποκουλτουριστικη ζωή στο Seattle.

Η μεγάλη γροθια στο κατεστημένο της μουσικης βιομηχανιας ομως ήταν το στιχουργικό ύφος κ τα θέματα των τραγουδιών που σε σύγκριση με την πλειονότητα των τραγουδιών της mainstream rock των 80'ς τα κάνει να φαίνονται παιδικό πάρτι αποκριάς, καθώς οσο τα 80ς αναφερόντουσαν στη φιλοσοφια sex, drugs n rock n roll, τα στιχουργικα δημιουργήματα της γκρανζ ως επι το πλειστον χαρακτηριζονται απο εσωστρεφια, μελαγχολια, ρεαλισμό και σχεδόν νιχιλιστικες τάσεις. Στο συνολό ενα σκοτεινό ύφος που περιέχει συχνά έντονη κοινωνικη κριτική και αντισυμβατικη νοοτροπία. Εξέχουν επίσης τα πολιτικά μηνυματα, όσο για τα τραγουδια αγαπης, οσα υπηρχαν, ηταν για αποτυχια κ μιζερια. Ο ροκ σταρ ουσιαστικα δεν ειναι σταρ, ή τουλαχιστον δεν αποσκοπουσε σε αυτο όπως ο Κερτ Κομπειν που λιγο πολυ ειναι γνωστό οτι μισουσε την επιτυχια του κ τον βαραινε συναισθηματικά τραβώντας απο μεσα του όλη την απόλαση που εβρισκε στον να παιζει κ να δημιουργει μουσικη. Ο Έντι Βεντερ των Περλ Τζαμ ειναι πολυ δημοφιλης αλλα ειναι εμφανες το χαμηλο προφιλ του και η γενικοτερη αδιαφορη σταση του στα θέματα προβολής, ουτε φανταχτερα ντυσιματα ουτε χορευτικα, τιποτα. Κατατασσεται αναμφίβολα ως η κορυφαια φωνή του ειδους σε αντιθεση με αρκετους γκρανζερ frontmen που δεν τραγουδανε αλλά ερμηνευουν.

‘’Best two rock voices I've heard in a last few years both have been from grunge bands: it's Eddie Vedder and the other one is Chris Cornell from Soundgarden.’’  Bruce Dickinson



Ο ήχος τους Σιατλ, όπως συχνα αποκαλειται η γκρανζ, κατηγορείται απο τους old school ροκαδες ότι παραμελησε την κορωνιδα του ροκ, το κιθαριστικο βιρτουόζικο σόλο. Το νόμισμα έχει δύο όψεις. Στην πρώτη δεν το βγάζουν απτο μυαλό τους, υπάρχει πράγματι μεγαλη διαφόρα στην έμφαση που είχαν τα σόλα ειδικότερα στα 80'ς (αναφερομαστε σε αυτα γτ το γκρανζ γεννηθηκε σαν ''απαντηση'' στην λαμπερη ροκ της εποχης) με αυτα στην πλειονοτητα ιδιως των πρωιμων γκρανζ. Φυσικα κ θα συναντησεις σόλα, αλλα δεν ειναι τοσο flashy και δεν εχουν σαν αυτοσκοπο να δειξει ο κιθαρίστας τις τεχνικες αρετές του, ειναι απλα ενα ξέσπασμα μεσα στο κομμάτι σαν συμπληρωμα της δομης, πολλες φορές δεν διαρκουσε πολυ και άλλες δεν υπήρχε καν, δεν οδηγουταν το κομματι σε σόλο κορύφωση γιατι απλα δεν ειχε πρωταγωνιστικο ρολο σε αντίθεση με την γενικοτερη ανάγκη εκφρασης των αρνητικων συναισθημάτων σε στιχους και ύφος.

‘’Grunge is a hippied romantic version of punk.’’ Marc Jacobs

Αν κοιτάξουμε στην ιστορία της ροκ αλλα κ πιο σφαιρικά ολης της μουσικης απο τα πρωτα ακομα χρόνια που άρχισε να μαγνητογραφειται κ να εμπορευοματοποιειται παντοτε υπηρχε μια γενιά που η νεολαία της εκανε την δικη της επανάσταση κ σήμανε την εξελιξη. Η πρώτη πραγματικα μεγάλη κ σημαντικότερη για το είδος μας ειναι φυσικα η ''Βρετανικη Εισβολή'' στις ΗΠΑ αρχές των 60'ς, η οποια καλυψε σχεδον ολο το φάσμα των τεχνών, στο μουσικο μέρος της οι Beatles, Stones & The Who εξέχουν απο τα πολλα γκρουπς που κατεκτησαν τα Αμερικάνικα τσαρτς κ ραδιόφωνα κ έφεραν μαζί τους νέους ήχους κ ιδέες εδραιώνοντας την Rock στο θρόνο του βασιλιά της mainstream μουσικης. Στις αρχές των 80'ς είχαμε μια νέα αλλαγή κατεύθυνσης στην εμπορική ροκ που σχεδον κανέναν μεγαλο ονομα δεν έμεινα εκτός αυτής, συνθεσάιζερς, drum machines, κ χρήση samples, ο ηλεκτρονικός ήχος είχε αρχίσει να γεννιέται και φυσικα η ροκ δεν έμεινε απεξω πρώτα αφομοίωσε τα συνθεσάιζερς που στα 80ς είχαν την τιμητική τους κ στην πορεία γεννηθηκα δεκαδες υποείδη ενναλακτικης ροκ με χρηση ηλεκτρονικων βοηθημάτων. Στην ιδια εποχή η σπουδαιότερη μουσικη επανάσταση υπήρξε η γεννηση της χιπ χοπ κουλτουρας κ με την προεκταση της την ραπ μουσικη να κατακταει σιγα σιγα τα τσαρτς κ τον κοσμο (n.w.a, run dmc κ.α) , μέχρι τις αρχες των 90ς που η εξελιξη του ειδους αυτου έφερε τα πανω κατω στην δημοφιλη μουσικη και την ξερουμε οπως ειναι σημερα. Αρκέτα κοντα στην φιλοσοφια της γκραζν υπήρξε το πανκ κίνημα (αρχές 70'ς) φυσικά και ηταν απτις πιο δυναμικες αντισυμβατικές κραυγές της νεολαιας. Η αιτία που ωθούσε παντοτε σε μια μουσική επανάσταση ήταν η ανάγκη να ξεχωρίσεις απο το μουσικό κατεστημένο που επικρατεί γύρω σου, να αναμoρφώσεις τις επιρροες κ την μουσικη παιδεία που έχεις κ να φτιαξεις κατι ισως οχι καινουριο αλλα διαφορετικο απο τα πετυχημένα, κατι που δεν έχεις αυτοσκοπο να σε βάλει στα τσαρτς αλλα να εκφράσει τον θυμό σου, την αγανάκτηση κ ολα εκεινα τα συναισθηματα που επικρατουν σε ενα προβληματισμενο κ σκεπτόμενο νιάτο.

‘’It's like, what happened, I was always leading fashion, and then the grunge thing kind of came along. And because I've been so on top in the '80s you know, I, you know, what can I do? Suddenly go grunge?’’ Billy Idol

Λαμβάνοντας υποψιν τα τελευταια τοτε ναι ειναι δεδομένο πως εκεινη η περιοδος που ξεκινησε απο την αδιανοητη επιτυχια των δισκων Nevermind (nirvana) & Ten (peal jam) κ συνεχίστηκε για 5-6 χρονια ακόμα υπηρξε μια σπουδαια μουσικη επανάσταση στον χώρο της ροκ. Αναμόρφωσε ολοκληρωτικά τα πλανα της μουσικης βιομηχανιας κ ολοκληρο το σκεπτικο στόχευσης της εμπορικης στρατηγικής. Το καταλαβαινεί κανεις απο το γεγονος πως ελάχιστα γκρουπς (εξαιρεση η Χεβι μεταλ και η κλασικ ροκ) που ηταν στο πανθεον στα 80ς συνέχισαν με επιτυχια κ μετα τα μεσα 90'ς και οσοι το κανανε αλλάξανε ολοκληρωτικα τον ήχο τους αφηνοντας μια για παντα στο παρελθόν το ποζερικο sex drugs n rock n roll attitude. Χαρακτηριστικο παραδειγμα οι Bon Jovi (λογω γενιας) με τραγουδια/αλμπουμ οπως τα Keep the faith, these days κ αργότερα το its my life, αυτοι οπως κ αλλοι αν δεν προσπαθούσαν να συμβιβαστουν με τα δεδομενα που πρώτη αλλαξε η γκρανζ θα είχαν μεινει μια για παντα στην συνειδηση του κοσμου ως νοσταλγία. Αυτος ειναι κ ο λόγος που η δεκαετια του 90 βρηκε την ροκ μουσικη να αποκταει αμετρητες προεκτασεις κ είδη, nu-metal, punk-rock, post punk, κ παει λεγοντας.

Μέσα σε αρκετα λιγοτερο απο δεκαετία μια αδιάφορη πολη σαν το Σιατλ κατάφερε με μια ρίψη πετρας να ταρακουνησει τα λιμναζοντα νερά της ροκ και απο τότε τιποτε πια δεν ειναι ίδιο. Το χαρντ ροκ φυσικά δεν πέθανε απλώς εκθρονίστηκε απο τα τσαρτς κ την εμπορικότητα. Εχουν περάσει πανω απο 20 χρόνια κ ακομα δεν εχουμε γινει μαρτυρες μιας ενας γενιας που θα ριξει κ αυτη την δικης της γροθιά στο κατεστημενο, περα απο την επανασταση που εφερε το ιντερνετ που ομως ειναι απλα στα θεματα μαρκετινγκ κ εμπορικότητας, στην ουσια του πραγματος το grunge ακομα αναμενει με την σκυτάλη της οργής και της αντισυμβατικότητας ανα χείρας περιμένοντας να την παραδώσει στον νεο κομπέιν, τον νέο sid vicious, τον νεο τζιμ μορισον..

 

Για το Rock Overdose,
ΑLi Mathloum

The post To κίνημα της Grunge σκότωσε την Rock n’Roll ή υπήρξε η τελευταία μουσική επανάσταση που την βοήθησε; appeared first on Rock Overdose / Rock - Metal Music.

Rock / Metal / Alternative
follow us on Twitter      Contact      Privacy Policy      Terms of Service
Copyright © BANDMINE // All Right Reserved
Return to top