Αφιέρωμα Alice In Chains, 1000mods, Fu Manchu: Καλοκαιρινά grunge, psychedelic/ stoner μοτίβα

Published: May 24, 2019

To Release Athens υποδέχεται τους Alice In Chains για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019, μαζί με 1000mods και Fu Manchu ετοιμαζόμαστε για μια ζωντανή εμπειρία που παλαιότερα δεν τολμούσαμε ούτε να ονειρευτούμε. Που ήταν άραγε οι μεγάλοι Alice In Chains όμως πριν 10, 20 και 30 χρόνια; Γιατί τα έτη 1989, 1999 και 2009 είναι σημαδιακά; Oι απαντήσεις δίνονται παρακάτω:

Το 1989, οι Alice In Chains δεν ήταν παρά ένα συγκρότημα που μετρούσε μόλις δύο χρόνια ύπαρξης. Από το Seattle της Washington ορμώμενοι, οι Jerry Cantrell (κιθάρα) και Michael Starr (μπάσο), σαν κύριοι ιδρυτές του συγκροτήματος, είχαν βάλει ένα πλάνο για τη δημιουργία μιας alternative/ modern rock μπάντας. Στρατολογούν τον τραγουδιστή Layne Staley και τον ντράμερ Sean Kinney και ξεκινούν τις ηχογραφήσεις του ντεμπούτου τους. Tα ιδιαίτερα φωνητικά τους και οι κιθαριστικές τους αρμονίες κάνουν το “Facelift” του 1990, ένα από τα σημαντικότερα alternative rock/ heavy metal άλμπουμ της τότε δεκαετίας, καθώς κι ένα από εκείνα που γέννησαν ένα νέο ιδίωμα: το grunge.

10 χρόνια αργότερα, τίποτα δεν ήταν το ίδιο. Το 1999, οι Alice In Chains, αν και είχαν κυκλοφορήσει συγκλονιστικούς δίσκους τα προηγούμενα χρόνια, ήταν σε μια περίεργη φάση, με τον Michael Starr να έχει αποχωρήσει ήδη από το 1993 και τον Mike Inez να έχει αναλάβει χρέη μπασίστα. Ο δε Layne Staley, πνιγμένος στα βαριά ναρκωτικά, είχε αποχωρήσει δύο χρόνια νωρίτερα, είχε επανέλθει το 1998, αλλά το 1999 ήρθε η οριστική του αποχώρηση και μαζί το τέλος της πρώτης περιόδου των Alice In Chains. Την ίδια χρονιά κυκλοφορούν τα singles “Get Born Again”, “Fear The Voices” και οι συλλογές “Music Bank” (υπερπλήρες και σπανιότατο πακέτο), “Nothing Safe: The Best Of The Box”, καθώς και το promo compilation “Bank Heist”.

Alice In Chains - Get Born Again album art Alice In Chains - Fear The Voices album art Alice In Chains - Music Bank album art Alice In Chains - Nothing Safe: The Best Of The Box album art Alice In Chains - Bank Heist album art

Μπαίνοντας στο 2009, ο Staley έχει εγκαταλήψει τα εγκώσμια ήδη από το 2002, ο William Duvall έχει πάρει τη θέση του το 2005-06 και το reunion γιορτάζεται με το φοβερό “Black Gives Way To Blue”, που κυκλοφορεί επισήμως στις 29 Σεπτεμβρίου 2009. Είναι το πρώτο τους άλμπουμ με την Virgin και φτάνει ως το #5 του Billboard 200. Γίνεται χρυσό στις 26/5/2010, λαμβάνοντας βραβείο από την Recording Industry Association of America. Μέχρι στιγμής έχει πουλήσει πάνω από 1 εκατομμύριο κόπιες παγκοσμίως, έβγαλε singles που μπήκαν στο Billboard's Mainstream Rock Tracks, ως #1 παρακαλώ τα “Check My Brain” και “Your Decision”, το “Lesson Learned” στο #4 και το “A Looking In View” στο #12. Το “Check My Brain” ήταν το πρώτο τους κομμάτι που έφτασε #1 στο Alternative Songs chart και στο Hot Rock Songs chart, ενώ τιμήθηκε, μαζί με το “A Looking In View” με βραβείο Grammy στην κατηγορία Best Hard Rock Performance. Μουσικά, ο δίσκος κινείται σε heavy metal/ hard rock μονοπάτια, θυμίζοντας εποχές “Dirt” και “Facelift”, έχοντας κι έναν alternative rock αέρα.

Mάιος 2019 και οι Alice In Chains βρίσκονται στην πιο παραγωγική τους φάση εδώ και πολλά χρόνια. Με το “Rainier Fog” του 2018 στις αποσκευές τους, δίνουν συναυλίες σε Ιρλανδία, Β. Ιρλανδία, Σκωτία και Αγγλία, παίζοντας 21 κομμάτια κάθε βράδυ και αποδεικνύουν ότι βρίσκονται σε μεγάλη φόρμα.

Rainier Fog album cover

Οι Kyuss της Ελλάδος είναι ξανά εδώ. Τα μουσικά παιδιά των Down, Eyehategod, Crowbar, Nightstalker και The Last Drive. Αυτοί είναι οι 1000mods, αυτοί που θα “Set You Free”, που σου φωνάζουν “Track Me”, που οδηγούν ένα “Super Van Vacation”, που σε χώνουν “Into The Spell” και που η “Επαναλαμβανόμενη Έκθεση Σε…” οποιοδήποτε αριστούργημά τους από το 2007 κι ένθεν, προκαλεί προβλήματα ακοής.

Ήταν δεν ήταν 2005, όπου στο πασίγνωστο πλέον Χιλιομόδι της Κορίνθου, 4 παλικαράκια που γούσταραν τη φάση του stoner/ psychedelic rock μπήκαν σε σοβαρές σκέψεις για τη δημιουργία συγκροτήματος. Πράγματι, το καλοκαίρι του 2006 οι 1000mods είναι γεγονός και το όραμα του Dani G. (μπάσο, φωνητικά), των Γιάννη και Γιώργου (κιθάρες) και του Λάμπρου (τύμπανα) παίρνει σάρκα και οστά. Επηρεασμένοι από Black Sabbath, Acrimony, Colour Haze και MC5 ξεκινούν πρόβες στο εξοχικό του Λάμπρου το χειμώνα του 2006 “…με κάτι μικρά ενισχυτάκια και πετσέτες πάνω στα ντραμς για να μην κάνουμε πολλή φασαρία. Σιγά σιγά το ξεπεράσαμε και ξεκινήσαμε να παίζουμε στις πρόβες σε εντάσεις συναυλίας”, όπως ο ίδιος ο ντράμερ της μπάντας δήλωσε σε συνέντευξή του το Δεκέμβρη του 2014 λίγο πριν την πρώτη τους εμφάνιση στο Gagarin 205.

Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκια του Κορινθιακού. Τον Ιανουάριο του 2007 ηχογραφούν και κυκλοφορούν μόνοι τους σε CDr το πρώτο τους ΕΡ ονόματι “Blank Reality”. Περιέχει 5 τραγούδια και πλέον είναι εξαιρετικά δυσεύρετο στην αγορά. Η συνέχεια δίνεται το Δεκέμβρη του 2009 όπου 2 νέα κομμάτια, τα “Burnt Sleep” και “Liquid Sleep” κυκλοφορούν σε πράσινο βινύλιο ως 7" ΕΡ των 33 ⅓ RPM από την SuiSound Productions. Το artwork αναλαμβάνει η Semitone Labs και την παραγωγή οι ίδιοι οι 1000mods. Οι ηχογραφήσεις και το mastering γίνανε στα Reaction Studios στην Ελλάδα και πλέον η μπάντα είχε και υλικό να υποστηρίξει ζωντανά.

1000mods - Blank Reality EP album art 1000mods - Liquid Sleep album art

Για την ιστορία ν’ αναφέρουμε ότι τα παραπάνω κομμάτια κυκλοφόρησαν και σε ένα limited edition split-EP (σε μαύρη κασέτα παρακαλώ για τους φετιχιστές) μαζί με τους Wight το 2010 από την Fat & Holy Records. Όσοι είστε αρρωστάκια αναζητήστε στο διαδίκτυο μία εκ των 100 -αριθμημένων στο χέρι- κοπών σε printed cardbox.

Το επόμενο βήμα όμως έπρεπε να ήταν το μεγάλο, αυτό που ξεχωρίζει τα παιδάκια από τους άντρες. Όπερ και εγένετο τον Οκτώβρη του 2010 όταν οι 1000mods κλείνονται στα Ouga Booga and The Mighty Oug Studios στο Περιγιάλι της Κορίνθου και ηχογραφούν 10 νέα τραγούδια με παραγωγό τον Billy Anderson (ναι, τον γνωστό). Με το έμπα του 2011 το “Super Van Vacation” κυκλοφορεί από την Catch The Soap Productions σε CD και βινύλιο σε Γερμανία και Ελλάδα.

Οι κριτικές που αποσπά είναι πολύ καλές (και δικαίως) και χωρίς να χρονοτριβούν, οι χιλιομοδίτες βγαίνουν στο δρόμο για την προώθηση του δίσκου. 40 shows σε 15 χώρες στην Ευρώπη, μεταξύ αυτών και τα φεστιβάλ Desertfest, Up In Smoke 3, Rockwave και Lake on Fire, δίνουν ώθηση στη μπάντα και κάνουν το όνομά τους να ακουστεί δυνατά.

Το μέλλον τους ανήκει, μεταπηδούν στην The Lab Records και ετοιμάζουν δωράκι για τους οπαδούς που ακούει στο όνομα “Valley Of Sand”. Πρόκειται για ένα ΕΡ περιορισμένο σε 500 κόπιες που κυκλοφόρησε το Δεκέμβρη του 2012 σε άσπρο βινύλιο και στη μία πλευρά περιέχει το καινούργιο κομμάτι “Valley Of Sand” και στην άλλη τα “7 Flies”, “Navy In Alice” και “Track Me” ζωντανά ηχογραφημένα από το An Club των Αθηνών στις 24/12/2011.

Valley Of Sand album cover

Μετά από 2 πετυχημένες περιοδείες στην Ευρώπη, οι Κορίνθιοι πατούν γερά και…”Vultures”. Ο δεύτερός τους δίσκος βγήκε στα ράφια των δισκοπωλείων στις 30 του Μάη του 2014. Έχοντας εμπειρία από επαγγελματική δουλειά πλέον, οι 1000mods, συνθέτουν 8 νέα τραγούδια και δείχνουν έτοιμοι να ορμήξουν στην Ευρώπη για 2 ακόμα περιοδείες. Η πρώτη είναι ιδιαίτερα κουραστική και λαμβάνει χώρα τον Οκτώβρη και Νοέμβρη του 2014, ενώ περιοδεύουν και σαν support των The Atomic Bitchwax το Μάιο του 2015. Στο τέλος του έτους σπάνε ταμεία στο Academy μαζί με τους Godsleep. Οι συναυλίες τους είναι ποιοτικές και με πολύ ενέργεια, με τον αριθμό να φτάνει αισίως (και να ξεπερνά) τις 200. Μοιράζονται τη σκηνή με ονόματα όπως οι The Black Keys, Brant Bjork, Colour Haze, Karma to Burn και πολλούς άλλους.

Ιδιαίτερα δε, η κοινή τους εμφάνιση με τους Graveyard στις 29/11/2013 σε ένα κατάμεστο Gagarin 205 θα μνημονεύεται για χρόνια πολλά. Ο vintage εξοπλισμός τους σε συνδυασμό με τον βαρύ κι αναλογικό τους ήχο, καθώς και το πάθος τους επί σκηνής είναι πλέον το σήμα κατατεθέν τους.

Και ερχόμαστε αισίως στο 2016. Νέα εταιρεία ξανά, η Ouga Booga And The Mighty Oug Recordings και νέος δίσκος το “Repeated Exposure To...”. Όλο το καλοκαίρι του 2016 δούλευαν τα παιδιά και το νέο τους πόνημα κυκλοφορεί στις 26 Σεπτεμβρίου 2016 σε βινύλιο και CD ξανά. Το layout επιμελήθηκε η Fuzz Ink. και το εξώφυλλο είναι ό,τι πιο εναλλακτικό μας έχουν προσφέρει μέχρι τώρα.

Οι δε Fu Manchu είναι μια καλιφορνέζικη stoner rock μπάντα που πρωτοσχηματίστηκε το 1985 με το όνομα Virulence, παίζοντας αρχικά hardcore. Το 1990 αλλάζουν την ονομασία τους σε Fu Manchu και δημιουργούν το πρώτο κύμα του stoner rock της εποχής, αν και τους πήρε 4 επιπλέον χρόνια μέχρι την κυκλοφορία του παρθενικού τους δίσκου ονόματι “No One Rides For Free”. Ένα χρόνο αργότερα, μπαίνει στη μπάντα ο Brad Davis και το “Daredevil” είναι γεγονός. Το συγκρότημα προώθησε το δίσκο με εκτεταμένες περιοδείες στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Στο “In Search Of...” του 1996, έχουμε τη συμμετοχή των Brant Bjork και Bob Balch…

Fu Manchu - No One Rides For Free album art Fu Manchu - Daredevil album art Fu Manchu - In Search Of... album art

…και ακολουθούν τα “The Action Is Go” και “King Of The Road” που παραμένουν πιστά στο stoner πνεύμα των Fu Manchu, ενώ στο “(Godzilla's) Eatin' Dust”, που κλείνει τη δεκαετία του 1990, παρατηρείται μια στροφή σε πιο alternative rock φόρμες.

Fu Manchu - The Action Is Go album art Fu Manchu - King Of The Road album art Fu Manchu - (Godzilla's) Eatin' Dust album art

Το 2001 κυκλοφορεί το “California Crossing” και ο Bjork αποχωρεί για να ακολουθήσει σόλο καριέρα. Ακολουθεί το “Start The Machine” του 2004 και το “We Must Obey” του 2007, με τη μπάντα να περνάει το μεγαλύτερο μέρος του 2007 και 2008 παίζοντας ασταμάτητα σε Αμερική και Ευρώπη.

Fu Manchu - California Crossing album art Fu Manchu - Start The Machine album art Fu Manchu - We Must Obey album art

Πριν κλείσει η δεκαετία κυκλοφορεί το “Signs Of Infinite Power”, το δέκατο άλμπουμ της μπάντας, ενώ το 2014 το “Gigantoid”. To τελευταίο, μέχρι στιγμής, άλμπουμ της μπάντας, ήταν το “Clone Of The Universe” που κυκλοφόρησε στις 9 Φεβρουαρίου 2018.

Fu Manchu - Signs Of Infinite Power album art Fu Manchu - Gigantoid album art Fu Manchu - Clone Of The Universe album art

Η Δευτέρα 24 Ιουνίου, ξεκινά με τους Monovine, μία rock μπάντα από την Αθήνα που δημιουργήθηκε το 2008 και συνεχίζεται με τους Puta Volcano, μια heavy rock μπάντα από την Αθήνα, με επιρροές από Queens of the Stone Age, Alice Ιn Chains, The Mars Volta, Baroness και Carpenter Brut.

https://www.facebook.com/releaseathens/videos/1937202332999773/?t=28

Για το Rock Overdose,

Μιχάλης Τσολάκος

The post Αφιέρωμα Alice In Chains, 1000mods, Fu Manchu: Καλοκαιρινά grunge, psychedelic/ stoner μοτίβα appeared first on Rock Overdose / Rock - Metal Music.

Rock / Metal / Alternative
follow us on Twitter      Contact      Privacy Policy      Terms of Service
Copyright © BANDMINE // All Right Reserved
Return to top